Woda mineralna
Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki.
Wody wysoko zmineralizowane nie są odpowiednie do stałego spożycia w większych ilościach.
Woda źródlana
Woda źródlana to woda podziemna naturalnego pochodzenia, najczęściej niskozmineralizowana. Jest odpowiednia do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.
Składniki, które niektóre osoby powinny limitować występują w małych ilościach (chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki).
Woda stołowa
Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do których dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne.
Wody takie przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.
Woda lecznicza
Wśród wód butelkowanych wyróżniamy grupę wód o działaniu leczniczym. Mogą one mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l) i są stosowane najczęściej wg wskazań lekarza.
Szczególne właściwości i wskazania do stosowania takich wód muszą być potwierdzone odpowiednimi badaniami.