W dzisiejszych czasach wegetarianizm to nie tylko dieta ale również styl życia. Jest to sposób żywienia oparty o produkty roślinne z jednoczesnym wyeliminowaniem mięsa i znacznym ograniczeniem innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dieta wegetariańska dla kogo?
Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana przez osoby, które chcą rezygnować z jedzenia mięsa lub innych produktów pochodzenia zwierzęcego z powodu przekonań, upodobań czy stanu zdrowia. Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może stanowić alternatywę dla tradycyjnego sposobu żywienia dla osób dorosłych. Istotne jest jednak odpowiednie zbilansowanie diety, tak aby uniknąć niedoborów mikro i makroskładników np. białka, witamin D i B12, wapnia, żelaza, cynku i jodu.
Przeciwwskazanie:
Dieta wegetariańska nie jest zalecana osobom z niedoborami pokarmowymi, ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi, np. kobietom w ciąży, osobom w podeszłym wieku, z chorobami autoimmunologicznymi, niektórymi schorzeniami jelit, sportowców czy pracowników fizycznych z dużym zapotrzebowaniem kalorycznym.
Zalety diety:
- wysoka wartość odżywcza i niska wartość energetyczna spożywanych produktów,
- zwiększony udział niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT),
- mała zawartość cholesterolu,
- ograniczona ilość nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczu,
- korzystny stosunek potasu do sodu,
- zwiększona podaż witaminy C,
- większa zawartość błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych,
- ochrona środowiska
- zmniejszenie zagrożenia ze strony nitrozoamin, węglowodorów aromatycznych, antybiotyków i leków weterynaryjnych, pasożytów przenoszonych razem z mięsem.